Holistični načini, kako se ta teden vrniti v delovno rutino

Holistični načini, kako se ta teden vrniti v delovno rutino

Srečno novo leto!

Prvih nekaj dni v novem letu je lahko stresnih in mnogi ljudje, ki si svoje novoletne zaobljube in cilje postavijo previsoko, se lahko znajdejo v težavah. Posledica tega je, da se zaradi miselnosti 'vse ali nič' pogosto vrnitejo k slabim navadam in mislim, saj so itak že zafrknili.  V takem mentalnem stanju se stari vzorcin slabe navade samo še poslabšajo, posameznik pa se obtožuje in sramuje zaradi pomanjkanja samodiscipline.

Če se sprašujete, kako se po novoletnih praznikih vrniti v službo in hkrati poskrbeti za svoje fizično in mentalno zdravje, da boste bolj produktivni in polni energije, imamo za vas nekaj nasvetov.

Bodite bolj nežni do svojega telesa.

Namesto da ste (pre)strogi do sebe in se obsojate, poskusite s sočutjem. Poslušajte se. Kaj vam vaše telo poskuša povedati? Mogoče je vse, kar potrebuje, odmor in ne še ena skodelica kave. Ali pa vam morda sporoča, da si vzamete prost dan od treningov. Ali pa je ravno nasprotno in vaše telo hrepeni po gibanju, sprehod v naravi je (skoraj) vedno dobra ideja. Kaj vam poskuša povedati vaš um? Kako (dobro) spite zadnje dni ? Vaš fokus? Raven energije?

Karkoli je, samo VI lahko veste, kaj je. Samo vi lahko slišite in razumete svoje telo.

Poskusite ga občutiti, spoštujte kar vam sporoča in sledite svoji intuiciji. Prvi korak je samozavedanje – opazovanje občutkov, torej ne glede na to kaj se zgodi potem (bodisi sledite svojemu občutku ali ne), prepoznavanje in opazovanje občutkov vam koristi in bolj ko opazite signale svojega telesa in uma, boljša bo vaša intuicija!

Tukaj je par holističnih načinov, kako se ta teden vrniti v delovni režim:

1. Prenovite svojo jutranjo rutino - začnite dan s toplo vodo (in/ali čajem) + gibanjem. Prvo skodelico kave poskusite zamakniti vsaj 1 uro po tem, ko se zbudite (razlaga v naslednji objavi na blogu - ostanite v stiku)

2. Blokirajte čas "poglobljenega dela" (focus time) na svojem koledarju, da boste na pravi poti in boste dejansko naredili najbolj pomembne stvari. Če tega ni v vašem koledarju, se morda ne bo zgodilo, saj je toliko motečih dejavnikov vedno na dosegu roke.

3. Dogovorite se za pogovor s prijateljem ob kavi ali za službeno kosilo s sodelavcem ali prijateljem. Odnosi so pomembni, še posebej tisti z vašimi najbližjimi. Osamljenost dejansko ubije več ljudi kot kajenje (več o tej temi kmalu). Prepričajte se, da se zares povežete z ljudmi - ne po telefonu, storite to v resničnem življenju, z resničnimi ljudmi. Povežite se s seboj. Povežite se z naravo.

4. Vzpostavite dobro higieno spanja - 3 ure prej poskusite ne jesti, 2 uri prej ne piti, in 1 uro pred spanjem ugasnite vse električne naprave z zasloni. Brez zaslonov, zatemnite luči, brez naporne vadbe pred spanjem. Brez težke hrane, brez alkohola pred spanjem. Branje ali beleženje hvaležnosti sta odlični alternativi listanju po aplikacijah. Ali pa preprosto delite vrhunce svojega dneva s svojimi najdražjimi.

5. V delovnem dnevu si vzemite 2-3 odmore za hojo ali meditacijo (ali celo kratek dremež). Načrtujte jih in nastavite alarm, da ne pozabite na njih.

In kar je najpomembnejše, bodite prijazni do sebe, zapomnite si - odlično vam gre. Ja, že danes, vam gre absolutno odlično! In tudi če niste tam, kjer želite biti, se trudite. In tudi ko se nehate truditi, vam to da se sramujete krivde, ne bo nič pomagalo. Kvečjemu bo postavilo vaše telo nazaj v stres (fight or flight mode), kar bo prineslo ponovno izbiro slabših izbir glede hrane, spanja in drugih odločitev. Ko vam spodrsne, začnite znova, povrnite ravnotežje.

Zmorete!


Za več nasvetov o obvladovanju stresa se naročite na naše glasilo in prejmite brezplačen vodnik za obvladovanje stresa.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.