Recept za zdrav in okusen jabolčni zavitek

Sezona JABOLK je tu! Včasih ni boljšega, kot preprosto ugrizniti v sočno jabolko, včasih pa si zaželimo nekaj toplega, sladko/kislega, in dišečega.

Za vas imamo recept za zdrav in okusen jabolčni zavitek, mi mu rečemo kar štrudelj. Prva opcija je z navadnim testom iz poljubne moke, spodaj pa so še dodatne variante za testo brez glutena. Testo poljubno lahko nadomestite tudi s kupljenim vlečenim testom, doma je skoraj nemogoče tako na tanko razvleči testo.

TESTO:

  • 250 g moke
  • 130 mL mlačne vode
  • 2 ščepca soli
  • 1-2 žlici olivnega ali kokosovega olja
  • dodatno olje za premaz

NADEV:

  • 1,5 kg jabolk (najboljše se obnesejo sveža čvrsta, sočna jabolka, sladko/kisle sorte, kot npr. topaz, jonagold, kosmač, carjevič, boskop, idared)
  • 75 g masla (navadnega ali kokosovega)
  • 3-4 žlice zdrobljenih (lahko tudi mletih) orehov
  • 1 vanilijev sladkor / 1 strok burbonske vanilije
  • 2 žlici cimeta
  • naribana limonina lupinica (lahko tudi malo soka)
  • 100 g rozin, namočenih v kvalitetnem rumu

 

PRIPRAVA TESTA:

Za pripravo vlečenega testa potrebujemo samo 4 sestavine: moko, sol, mlačno vodo in malo olja. Najlažja za uporabo je pšenična gladka ali pa namenska moka (če imate možnost, kupite svežo mleto). Lahko uporabite tudi polnovredno moko, pirino, ajdovo ali brezglutensko, a se testo v tem primeru ne bo tako zelo tanko razvleklo.

V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo vodo, v kateri smo raztopili sol. Prilijemo še olje, nato pa sestavine s prsti ali vilicami premešamo, da se sprimejo skupaj in dobimo grobo testo, ki ga zvrnemo na delovno površino in gnetemo 5-10 minut, da postane gladko ter zelo mehko in voljno. Če je preveč suho, prilijemo še malo vode. Sestavine zelo dobro pregnetemo, da na koncu dobimo gladko, svetleče in voljno testo, podobno mehkemu plastelinu. Pri gnetenju se namreč sprošča gluten, ki testo naredi prožno in elastično.


Da se bo testo lepše vleklo, ga po gnetenju oblikujemo v kepo in premažemo s kvalitenim olivnim oljem, lahko uporabimo tudi kokosovo olje (dodatna njami aroma in okus). Naoljeno testo položimo v skledo in pustimo, da na sobni temperaturi počiva eno uro. Spočito testo zatem na pomokanem prtu ali krpi čim tanjše razvlečemo. Kot veleva tradicija, naj bi bilo tako tanko razvlečeno, da lahko skozenj preberemo časopis ali ljubezensko pismo.

PRIPRAVA NADEVA:

Jabolka operemo, olupimo in grobo naribamo, polovico na trakce (kot parmezan), polovico pa na lističe. Po želji lahko jabolka narežemo tudi na kocke.

V ponvi razpustimo (kokosovo) maslo, na katerem zlato rjavo popražimo zdrobljene/zmlete orehe. 

Z dodatki ne pretiravamo, okus obogatimo z v rumu namočenimi rozinami, limono in orehi. Po želji lahko jabolka v nadevu kombinirate tudi s skuto ali kislo smetano.

RAZVLEČEMO TESTO:

Spočito testo najprej razvaljamo na pomokani površini, zatem pa ga preložimo na pomokan prt in tanko razvlečemo na vse strani. To storimo tako, da pod testo damo eno ali obe roki, nato pa ga s hrbtno stranjo roke počasi in previdno vlečemo od sredine proti robu, proti sebi, da dobimo na sredini primerno tanko testo, skozi katero bi lahko "prebrali časopis ali ljubezensko pismo". 

Razvlečeno testo premažemo s popraženimi orehi, nato pa na približno 2/3 testa nanesemo jabolka, ki jih po potrebi nekoliko ožamemo. Po jabolkih potrosimo vanilijev sladkor, cimet, rozine in limonino lupinico. Po potrebi jih pokapamo z malo limoninega soka.

ZAVIJANJE ZAVITKA

Debele konce testa odrežemo, zatem pa testo spodaj in ob straneh malce zapognemo čez nadev. Testo nato s pomočjo prta zvijemo v zavitek. Zavijati začnemo na delu, kjer so jabolka. Pripravljen zavitek narežemo na daljše kose, ki jih preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pred peko zavitek premažemo z maslom / kokosovim maslom, da postane skorjica med pečenjem še bolj hrustljava in dobi lepo zlato rjavo barvo. Mi smo poskusili zavitek premazati tudi z grškim jogurtom, in rezultati so bili odlični.

PEKA ZAVITKA:

Zavitek pečemo vsaj 45 minut na 180 stopinj Celzija. Zavitek je pečen, ko testo postane hrustljavo in zlato rjave barve. 

DOBER TEK!

 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.